VN prognose wereldbevolking : sta eens stil bij 2300!

28-09-2012 22:14

Het is wellicht alweer wat ouder "nieuws"' de revisie van de in 2004 opgestelde World population prospects, maar wel perspectiefscheppend:  het gaat om een doorberekening tot het jaar 2300. nu dus 288 jaar verder op. Even spiegelend alsof we vanuit het jaar 1724 een vooruitblik maken voor nu!

Ik zou het even moeten googlen maar ik denk dat de wereld bevolking toen nog een flink end onder de 800 miljoen ziel zich bevond.

van de 6, 1 miljard menselijke aardbewoners zijn er drie scenario's hoog, medium en laag. In het bijgevoegde tabeletje is te zien hoe die scenarios eruit zien tussen nu en 2300. Ik hoop dat u het met me eens bent helemaal niet zo ver in de toekomst. Want maak je maar eens een voorstelling die zich spiegelt aan de Rennaissance bij geboorte en sterfte van Desiderius Erasmus, in een gebouw naar hem vernoemd kom ik de laatste tijd nogal vaak dat terzijde, dus redelijke actuele "'ster"' zal ik maar zeggen. dat is dus 500 jaar terug. In the year 2525 belanden we dan.

 

Als half-was demograaf - ik denk nog wel eens aan mijn lectoren Henk de Gans, Henk de Feijter en een blauwe maandag ook nog prof van der Kaa-

zou ik voor de lage variant wel een lans willen brekenof ergens tussen de lage en de medium, maar toch eerder al in 2100 dus aan het eind van deze eeuw een daling van de wereldbevolking , gedachtig de "'demographic transition"in de VS en Europa in de tweede helft van de 19e eeuw . Voorwaarde daarvoor is wel dat het materieel gedurende een aantal jaren beter gaat in Afrika , Azie en Zuid-Amerika , meer welvaart , meer educatie van met name ook vrouwen en dat zien we natuurlijk gebeuren de afgelopen 40 jaar en het gaat steeds sneller de goede kant op ( maar er is altijd het gevaar van crises!) . 

zullen onze nazaten in 2525 ook terugkijken - en in mijn veronderstelling dan misschien nog maar met zo'n 1,5-2 miljard mensen op een nieuwe rennaissance ergens na die duistere jaren van het post-modernisme?  

 

zie ook de gegevens op de aardige site van een groep fysies geografen:

www.hoesnel.nl/demografie_wereld/langetermijn-voorspelling -wereldbevolking.html