The Chinese Mayor and Benjamin Barber

22-11-2015 12:35

Gisteren in Amsterdam de documentaire van Zhou Hao over de burgemeester van de Chineze stad Datong gezien. In de docu volgen we gedurende 2 jaar een burgemeester met de naam Geng Yanbo bij de realisering van een megalomaan plan : Het ommuren van de oude stad met "'nep"' muren zoals die ooit tijdens de dynastie die Datong ooit als hoofdstad koos aanwezig waren. Die muren waarvan niet duidelijk wordt hoeveel er nog van overeind stond , zien er in hun hedendaagse verschijningsvorm uit als gladde historiserende nieuwbouw. Direct wordt al duidelijk dat het realiseren van het project de sloop van 60.000 woningen en relocatie van tienduizenden mensen met zich mee brengt. Geng gedraagt zich als een Mini Emperor van Datong, hij had een droom en meent die te moeten realiseren, namelijk van de (vuile) mijnstad Datong een cultuurstad en toeristiese bestemming te maken. De documentaire is onthutsend wat betreft de macht die de door de partij benoemde burgemeester heeft . Alleen geevenaard lijk het door de secretaris van de partij in de Stad. De absolute principes van de Partij en het ontbreken van een functionerende stadsdemocratie zijn van beeld tot beeld te volgen. Slechts terloops worden er vragen gesteld door Zhou Hao en de beelden moeten wel voor zich spreken en dat doen ze ook. De partij-elite en de congsi's eromheen van aannemers en ontwikkelaars krijgen vrijbaan om hun -in dit geval mijns inziens- waanzinnige idee uit te voeren, zonder dat er sprake is van een countervailing power in de vorm van democratisch gevormde meer-partijen. Arme rechteloze buurtbewoners: ze mogen aan de poort van de gated community waar de partij-bobo's gehuisvest zijn ( opvallend Zhou Hao komt daar blijkbaar ook niet binnen) burgemeester Geng Yanbo opwachten met hun (smeek) beden. Het corrupte en door en bureaucratische systeem lijkt in ieder geval redelijk te functioneren, de te slopen woningen van informele zelfgebouwde huisjes tot en met walk-up flats uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw worden vervangen door  flat-torens van wel 25 tot 35 verdiepingen.    

Wat mij bijbleef is de zelfgenoegzaamheid van een man als Geng Yanbo , wiens enige gemoedsrust verstoort leek te worden door zijn echtgenote die vond dat ie wat minder hard moest werken...

Nu maakte deze film deel uit van het programma Jihad vs Mc World , samengesteld door Benjamin Barber die ook aanwezig was bij de vertoning. Barber is vele jaren na het boek Jihad etc, weer volop in de belangstelling met het boek Als burgemeester zouden regeren( 2013) en hij is de oprichter van het Global Parliament of mayors. Barber is van mening dat de wereld  beter zou worden bestuurd als Burgemeesters en stadsstaten ( dat maak ik er maar even van) het niveau zouden zijn waarop we democratie organiseren. Een prikkelende gedachte, maar door Barber wat al te kritiekloos maar over de gehele wereld toegepast...... Barber vond Geng Yanbo een van zijn helden!  een prima vent !

PS verbazingwekkend is trouwens wel hoeveel geld er in zo'n stad als Datong  gepompt kan ( kon?) worden. De stad heeft een schuld van 2,7 miljard dollar, maar eerlijk gezegd zegt dat niet zoveel , dat zou je af moeten zetten tegen de begroting van de stad en de inkomsten.